Dansgroep

Dansmarietjes vinden hun oorsprong in het Keulse carnaval. In de negentiende eeuw werd het carnavalsfeest in het Rijnland gebruikt als ludiek protest tegen de imperialistische en protestantse Pruisen die het gebied annexeerden en tegen de vertrekkende Franse legers.
Ook de Dansmarietjes, de meisjes met de mooie pakjes, zijn een overblijfsel uit die tijd. Bij de militairen waren er immers vaak meisjes die hen wasten en dienden en die voor hen dansten. Dansmarietjes zijn geen majoretten. Majoretten maken figuren met een majorettenstok. Dansmarietjes hebben geen stok maar dansen op muziek.
De dansmarietjesrol werd in eerste instantie vertegenwoordigd door een man en pas door vrouwelijke dansers ingevuld onder het regime van de nationaal-socialisten om homoseksuele insinuaties, die op dat moment politiek ongewenst waren, uit te sluiten. Ze treden alleen of in een groep op, op verschillende soorten muziek van traditionele mars- en polkamuziek tot moderne aan de traditionele gelinkte muziek.

Onze Dansmarietjes treden overal op waar carnaval gevierd word.Op zittingen en evenementen zowel voor jong tot de iets oudere carnavalsvierder.Leeftijden van onze Dansmarietjes zijn van 5 t/m 7 jaar ( kleine dansgroep ) en vanaf 8 tot +/- 12 jaar ( grote dansgroep ). Verder hebben we twee solo Dansmarietjes.
Heb je genoten van hun optredens en ben je geïnteresseerd ? Wil je meer weten over onze dansmarietjes of wil je zelf komen dansen of het een keer willen zien dan kan dat uiteraard. Neem dan contact op via de site of benader onze trainsters Sandra van Horssen of Andrea Canisius (of iemand van de carnavalsvereniging).